28 квітня 2022 року  в онлайн-режимі відбулося засідання президії обкому профспілки, де були розглянуті питання:

  • Про стан роботи дитячих закладів оздоровлення та відпочинку в умовах війни та виконання ними заходів щодо підготовки до літнього періоду 2022 року;
  • Про роботу підприємств, виборних профспілкових органів галузі в умовах воєнного часу;
  • Про фінансову підтримку ЗСУ, ТО, ВПО профспілками галузі;
  • Про відтермінування підведення підсумків  обласних оглядів.

    Враховуючи виклики, пов’язані з російською агресією, особлива увага в ході проведення президії приділялась питанню підготовки та роботи дитячих галузевих закладів в умовах воєнного часу. У своєї інформації голова   обкому профспілки Анастасія ДЕМІДОВА розповіла про те, що галузева соціальна інфраструктура продовжує працювати, надаючи з перших днів воєнних дій  різноманітну допомогу  ЗСУ, ТО, ВПО.

     На підставі інформацій, наданих директорами ДЗОВ галузі станом на 28 квітня п.р., стало зрозуміло, що вони не тільки виконують законодавчі та нормативні акти України з питань роботи в умовах воєнного часу, а й активно допомагають прискорити нашу Перемогу, працюючи в тилу.  Наразі в них виконується комплекс заходів, робіт силами працівників закладів та окремих підприємств щодо підготовки їх до прийому дітей,  які постраждали від наслідків бойових дій та які потребують реабілітації, оздоровлення, психологічного перезавантаження. Саме на це в подальшому буде спрямована робота галузевих оздоровниць.

     Також Анастасія ДЕМІДОВА детально проінформувала членів президії про роботу підприємств, виборних профспілкових органів   галузі в умовах воєнного часу. В інформації йшлося «Підприємства галузі допомагають необхідною технікою, транспортом, паливно – мастильними засобами.

   Фінансова допомога  для обороноздатності держави,  спорядження військових, усіх захисників, які обороняють кордони країни, зокрема і Дніпропетровської області з перших днів війни займає пріоритетне місце серед профспілкових організацій, підприємств і просто працівників галузі, які від одного до недільного середнього заробітку (а також інших власних коштів) перерахували на потреби захисту України. Значним був внесок на ці ціли обкому (міськкомів) профспілки, багатьох профкомів.

         Також, за інформацією підприємств, налагоджена значна волонтерська діяльність, інша різноманітна допомога. Так, наприклад, ПАТ «Прогрес» наразі виготовляють матраци для шпиталів, бомбосховищ, потреб армії. Комбінати комунальних підприємств допомагають рити окопи, займаються заготівлею та завезенням піску, щебню, дров, ПСМ, продуктів харчування, одягу, оснащення на блок пости .

      Обком профспілки передав на потреби армії по 400 штук:  комплектів постільної білизни, матраців, ковдр, подушок.

       Два професійних учбових  заклади галузі підготували по 100 койко місць для переселенців, шиють постільне для потреб  армії. Надають перукарські послуги бійцям тероборони, шпиталю. Тривалий час працювали при польовій кухні на залізничному вокзалі Дніпра, годуючи людей, які евакуювалися.

      Нікопольський міськком профспілки згуртував кадровий потенціал для      в’язання шкарпеток, рукавиць, пошиття нижньої білизни.

    Обком (міськкоми) профспілки, профспілкові комітети надають матеріальну допомогу членам сімей загиблих, приймають безпосередню участь в їх захороненні.

   До Дніпра та області з тих областей, де наразі ведуться бойової дії, приїжджають переселенці, тому волонтерська діяльність дуже розповсюджена серед профспілкових комітетів галузі. Особливо в широких масштабах цим займаються профкоми КП «Дніпровський електротранспорт», КП «Кривбасводоканал» КМР,  КП «Дніпроводоканал» ДМР, КП «Теплоенерго» ДМР,   Департамент ЖКГ ОДА та інші.

     Профком КП «Дніпровський електротранспорт», співпрацюючи з волонтерами Болгарії, допомагають  туди евакуюватися, формуючи  необхідні групи для виїзду.

     Враховуючи  значну кількість працівників галузі призваних до лав ЗСУ, ТО деякі профкоми, обком (міськкоми) профспілки  надають їм особисто, або сім’ям матеріальну допомогу.

        Повністю підготовлено для переселенців приміщення ДЗОВ «Великий Луг», який розташований в м. Нікополь і є власністю обкому профспілки.» виконується і інша робота, наближуючи нашу Перемогу.

        Про фінансову допомогу від профспілкових організацій усіх рівнів, які

 спрямовувалися на допомогу бійцям ЗСУ та територіальної оборони, які перебувають на лікуванні після отриманих поранень в медичних закладах, для забезпечення організації  утримання внутрішньо переміщених осіб, благодійної та гуманітарної допомоги сім’ям військово службовців доповіла головний бухгалтер обкому профспілки Маргарита БОНДАР .

      Пріоритетним напрямком роботи обкому профспілки, її членських організацій в умовах воєнного стану, стало надання організаційно-правової та практичної допомоги первинним профспілковим організаціям щодо захисту трудових прав. Про це доповіла Людмила СОЛОДУХІНА завідувачка відділом обкому профспілки. На допомогу виборним профспілковим органам з цих питань з початку воєнних дій направлено п’ять методичних посібників. В соцмережах (зокрема, Facebook) створена спеціальна сторінка, де обком профспілки, голова комісії  обкому профспілки з правових питань Віталій КВАЧ  ведуть постійну  інформаційну роботу з актуальних роз’яснень трудового законодавства.   

     З усіх питань прийняті відповідні постанови, які зобов’язують виборні профспілкові органи всіх рівнів посилити та продовжити цю роботу, визначити їх першочерговим завданням. Голова обкому профспілки  наголосила, що лише спільна титанічна боротьба всіх на фронті та в тилу допоможе здолати ворога та захистити Україну!

                                 За інформацією президії обкому профспілки             Дніпропетровської області