016Згідно з домовленістю з Об’єднаною федерацією робітників Данії тривалий час профспілки галузевої Профспілки переймають їх досвід роботи.

На початку 2022 року було розпочато спільний проєкт «Захист прав через сильні профспілки», фінансування якого здійснювалося коштом Федерація - 3F. Проєкт передбачав навчання, тренінги профспілкових модераторів, проведення тематичних семінарів, розробку та друк методичних матеріалів для профспілкового активу, проте внаслідок повномасштабної війни, розв’язаної росією, згаданий проєкт за домовленістю сторін було призупинено.

Однак в серпні поточного року керівництвом Федерації-3F було запропоновано Всеукраїнській профспілці відновити та реалізувати даний проєкт, скоригувавши його з урахуванням нинішньої ситуації в Україні. Зокрема, в рамках проєкту до Данії з 7 по 12 жовтня 2022 року було відряджено сім представників галузевою Профспілки, які після повернення в Україну мають в якості модераторів провести семінари з профактивом з використанням набутого досвіду, застосовуючи сучасні методики.017

На пропозицію та за допомогою Центрального комітету обласний комітет профспілки організував таке навчання 14-16 листопада п.р. на базі санаторію «Курорт Орлівщина».

В семінарі, на якому був присутній та виступив голова Центрального комітету профспілки Олексій Романюк, взяли участь 30 представників міськкомів, первинок з різних міст і районів Дніпропетровської області.

Семінар відкрила голова галузевої облпрофорганізації Анастасія Демідова.

Після привітального слова, захід розпочався з вшанування пам’яті загиблих в цій жахливій війні бійців ЗСУ, ТрО, працівників комунальних служб, громадян України.

Голова обкому профспілки проінформувала присутніх про роботу профорганів галузі, роботу підприємств галузі в умовах воєнного часу. Також Анастасія Іванівна розповіла про деякі питання проєкту Данії, як модератор, що також вивчав їх досвід роботи раніше.

Про дії сторін соціального діалогу на галузевому й національному рівнях та міжнародну співпрацю Профспілки з порідненими профспілками інших країн в умовах війни доповів Олексій Романюк. З великим інтересом, подекуди з захватом, слухачі семінару приймали його розповідь про роботу профспілок Данії.

Далі був «круглий стіл», в якому взяли участь та виступили: Віталій Дубіль – голова Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок, Віктор Сергєєв – голова Федерації організацій роботодавців Дніпропетровщини, Володимир Верхотурцев – заступник директора Департаменту ЖКГ та будівництва облдержадміністрації, які також розповідали про взаємодію з профспілковою організацією галузі, ділилися кращим досвідом застосування соціального діалогу, співпраці, який здобули в період роботи.

Своїми враженнями та набутим досвідом, з використанням слайдів й невеличких роликів поділилася Ірина Задорожня, яка від обласної організації брала участь в поїздці до Данії в рамках проєкту з 7 по 12 жовтня п.р..

Не обійшлося на семінарі й без досвіду первинок обласної профорганізації. З дуже цікавими, пізнавальними інформаціями виступили: «Роль первинних профспілкових організацій у захисті прав працюючих» - Сергій Солоха, голова профкому КП «Дніпровський електротранспорт» ДМР; «Соціальний діалог в дії первинної профспілкової організації. Роль колективного договору в забезпеченні гідної оплати праці» - Андрій Лобань, голова профкому КП ДОР «Аульський водовід». Доповіді супроводжувались коротенькими фільмами, слайдами, які підкреслювали важливість роботи, що проводиться цими профкомами та може застосовуватись в подальшому іншими профорганізаціями з метою підвищення захисту членів профспілки та профспілкового іміджу кожної первинки. Ірина Очеретько - голова Донецької обласної організації профспілки ЖКГ, МП, ПОН - розповіла про складну роботу, яка наразі проводиться в умовах війни, й також поділилася певним досвідом роботи.

013

Враховуючи, що останнім часом Верховною Радою України ухвалено десятки нових законів та прийнято багато нових нормативних актів Кабінетом Міністрів України, в тому числі й тих, що стосуються підприємств критичної інфраструктури та її важливої складової - житлово-комунальної сфери і міського електротранспорту, з лекціями на теми «Про зміни трудового законодавства у зв’язку з воєнним станом та їх врахування у практичній роботі соціальних партнерів» та «Особливості питань охорони праці в умовах воєнного стану» виступила Людмила Солодухіна, зав. відділом з соціально-економічної роботи обкому профспілки. Вона розповіла про нюанси застосування на практиці виборними профорганами прийнятих нових законодавчих та нормативних актів та як користуватися ними при захисті прав членів профспілки. Також Людмила Євгенівна зазначила, що з цих питань обкомом профспілки було підготовлено й надіслано на підприємства галузі для використання в роботі сім методичних матеріалів, й вже в процесі підготовки методичний посібник з питань, які розглядалися на цьому заходи.

16 листопада був переглянутий фільм про дитячий оздоровчий заклад «Комунарець+». Розповідь директора ДОЗ Людмили Білан вразила присутніх значною роботою закладу, навіть під час війни.

Олександр Андрієнко – головний лікар санаторію «Курорт «Орлівщина», який приймав учасників семінару на своїй території, з любов’ю до свого закладу розповів про його традиції та переваги перед іншими санаторіями, про цілющу флору і фауну, яка впливає на покращення стану здоров’я відпочивальників.

Інформації всіх виступаючих учасників семінару були змістовними та цікавими, додержували практичній досвід, який може застосовуватися в подальшій профспілковій роботі. А письмове анкетування на тему «На Вашу думку, що необхідно зробити, щоб профспілки стали сильнішими?» дозволило відкрити нові напрями профспілкової роботи з метою її покращення та вдосконалення.

Також учасники семінару ознайомились з одним із підприємств галузі.

На закінчення семінару Анастасія Демідова запропонувала надати свої пропозиції на подальше навчання профспілкового активу та висловила сподівання на те, що отримані на цьому заході знання обов’язково допоможуть у роботі профактиву, особливо наразі, під час війни, коли всі наші члени профспілки, деякі інші постраждалі внаслідок цієї жорстокої війни спілчани потребують допомоги.

Незважаючи на всі труднощі, обком профспілки буде намагатися й надалі проводити семінари-навчання з актуальних питань з метою покращення соціально-економічного захисту наших членів профспілки.

За інформацією Президії обкому профспілки.